Placki ziemniaczane po węgiersku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 9212
Placki ziemniaczane po węgiersku
fot. jbcurio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • cebula
  • jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Farsz:
  • po 2 czerwone, zielone i żółte papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (40 dag)
  • 3 łyżki śmietany (22%)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki

Opis przygotowania:

Ziemniaki zetrzeć na tarce wraz z cebulą, wbić jajo, wsypać mąkę, przyprawić solą.
Cebulę na farsz obrać i posiekać. Smażyć na rozgrzanym oleju, dodając pokrojone w paski papryki, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i pomidory wraz z zalewą. Całość mieszamy i dusimy ok 20 minut. Na końcu do farszu dodać śmietanę z 2-3 łyżkami wody i natką. Placki polewać przygotowanym farszem i składać na pół.

Autor: weronika59

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów