Placki ziemniaczane po węgiersku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 9406
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- cebula
- jajo
- 2 łyżki mąki pszennej
- Farsz:
- po 2 czerwone, zielone i żółte papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (40 dag)
- 3 łyżki śmietany (22%)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki
Opis przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce wraz z cebulą, wbić jajo, wsypać mąkę, przyprawić solą.
Cebulę na farsz obrać i posiekać. Smażyć na rozgrzanym oleju, dodając pokrojone w paski papryki, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i pomidory wraz z zalewą. Całość mieszamy i dusimy ok 20 minut. Na końcu do farszu dodać śmietanę z 2-3 łyżkami wody i natką. Placki polewać przygotowanym farszem i składać na pół.
Cebulę na farsz obrać i posiekać. Smażyć na rozgrzanym oleju, dodając pokrojone w paski papryki, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i pomidory wraz z zalewą. Całość mieszamy i dusimy ok 20 minut. Na końcu do farszu dodać śmietanę z 2-3 łyżkami wody i natką. Placki polewać przygotowanym farszem i składać na pół.
Komentarze (0)