Tournedos Rossini
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3121
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 150 g wina Madera
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- natka selera
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 150 ml wina Madera
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Mięso oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić na nim z obu stron chleb tostowy i przełożyć go na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Mięso smażyć po 2,5 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na usmażony wcześniej chleb tostowy.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać czerwone wino, dodać mieloną gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać obranym ze skóry i pokrojonym drobno czosnkiem oraz udekorować natką selera.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać czerwone wino, dodać mieloną gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać obranym ze skóry i pokrojonym drobno czosnkiem oraz udekorować natką selera.
Komentarze (0)