Tournedos Rossini

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3121
Tournedos Rossini
fot. Grand Hyatt Macau / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 150 g wina Madera
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka selera
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 150 ml wina Madera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Mięso oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić na nim z obu stron chleb tostowy i przełożyć go na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Mięso smażyć po 2,5 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na usmażony wcześniej chleb tostowy.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać czerwone wino, dodać mieloną gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać obranym ze skóry i pokrojonym drobno czosnkiem oraz udekorować natką selera.

Komentarze (0)