Placek ziemniaczany po węgiersku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 10781
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 duże pieczarki
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 300 g wołowiny
- 1 opakowanie sosu cygańskiego
- 2 łyżki margaryny
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
[b]Placek:[/b] Obrać ziemniaki i cebulę i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajko, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
[b]Sos:[/b] Przygotować sos cygański. Pokroić mięso w małą kostkę, a pieczarki w cząstki. Mięso, pieczarki i paprykę delikatnie zasmażyć na margarynie i dodać do sosu cygańskiego. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz.
Wszystko lekko zagotować i odstawić.
Na rozgrzanej margarynie usmażyć placki (nie za cienkie). Następnie placek obkładamy sosem, składamy na pół i zajadamy się smacznym plackiem
[b]Sos:[/b] Przygotować sos cygański. Pokroić mięso w małą kostkę, a pieczarki w cząstki. Mięso, pieczarki i paprykę delikatnie zasmażyć na margarynie i dodać do sosu cygańskiego. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz.
Wszystko lekko zagotować i odstawić.
Na rozgrzanej margarynie usmażyć placki (nie za cienkie). Następnie placek obkładamy sosem, składamy na pół i zajadamy się smacznym plackiem
Komentarze (5)
znam podobny przepis.Te plackiz sosem sa superrrr!!!
Fuj smażyc na margarynie to jakby dosypywać sobie po trochu arszenik, przecież to zastępczy produkt!
oczywiście. Lecz Węgrzy do smażenia używają wyłącznie smalcu. I to ile. Adam
co robią pieczarki - nie
@tomi: pieczarki to między innymi rosną sobie.