Placki z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2229
Placki z warzywami
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 młoda cukinia
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • sos sojowy ciemny
  • Na ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cukinię pokroić w cienkie plastry, a cebulę w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki pokroić drobno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu. Jajko ubić z mlekiem, dodać wymieszaną mąkę z powyższymi składnikami oraz pokrojone warzywa. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i łyżką nakładać ciasto z jarzynami. Całość smażyć na rumiany kolor, osączyć z tłuszczu, pokroić na trójkąty i przełożyć na talerz. W osobną miseczkę nalać sosu sojowego ciemnego i podać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów