Placki z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2363
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 młoda cukinia
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 czerwona cebula
- natka pietruszki
- sos sojowy ciemny
- Na ciasto:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cukinię pokroić w cienkie plastry, a cebulę w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki pokroić drobno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu. Jajko ubić z mlekiem, dodać wymieszaną mąkę z powyższymi składnikami oraz pokrojone warzywa. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i łyżką nakładać ciasto z jarzynami. Całość smażyć na rumiany kolor, osączyć z tłuszczu, pokroić na trójkąty i przełożyć na talerz. W osobną miseczkę nalać sosu sojowego ciemnego i podać na jednym talerzu.
Komentarze (0)