Oreo z kremem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2535
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- Na krem:
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki mleka
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać sodą, solą, kakao oraz cukrem. Mleko wymieszać z olejem, ekstraktem waniliowym, wbić do tego jajko i wlać do wymieszanych suchych składników. Z całości wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i szklanką wyciąć w nim krążki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15-20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: mleko przelać do rondla i postawić na małym ogniu. Wsypać do tego mąkę, wlać ekstrakt waniliowy i mieszać do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, wsypać cukier, dodać startą skórkę pomarańczową, szczyptę soli i całość ubić mikserem na puszystą masę. Ubitą masę nałożyć na upieczone wcześniej krążki ciasta i nakryć kolejnymi krążkami.
Przygotować krem: mleko przelać do rondla i postawić na małym ogniu. Wsypać do tego mąkę, wlać ekstrakt waniliowy i mieszać do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, wsypać cukier, dodać startą skórkę pomarańczową, szczyptę soli i całość ubić mikserem na puszystą masę. Ubitą masę nałożyć na upieczone wcześniej krążki ciasta i nakryć kolejnymi krążkami.
Komentarze (0)