Oreo z kremem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2535
Oreo z kremem
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na krem:
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki mleka

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać sodą, solą, kakao oraz cukrem. Mleko wymieszać z olejem, ekstraktem waniliowym, wbić do tego jajko i wlać do wymieszanych suchych składników. Z całości wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i szklanką wyciąć w nim krążki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15-20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: mleko przelać do rondla i postawić na małym ogniu. Wsypać do tego mąkę, wlać ekstrakt waniliowy i mieszać do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, wsypać cukier, dodać startą skórkę pomarańczową, szczyptę soli i całość ubić mikserem na puszystą masę. Ubitą masę nałożyć na upieczone wcześniej krążki ciasta i nakryć kolejnymi krążkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów