Placki kukurydziane z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1170
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 ogórki kiszone
- Ciasto:
- 1 szklanka białej mąki kukurydzianej
- 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Marchew umyć, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić również w kostkę i wymieszać z pokrojoną wcześniej marchewką.
Przygotować ciasto: obie mąki kukurydziane przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i solą. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, rozpłaszczyć je ręką na małe placki i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić obu stron. Wtedy ściągnąć je z patelni, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną marchewką z kiszonym ogórkiem.
Przygotować ciasto: obie mąki kukurydziane przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i solą. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, rozpłaszczyć je ręką na małe placki i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić obu stron. Wtedy ściągnąć je z patelni, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną marchewką z kiszonym ogórkiem.
Komentarze (0)