Placki dyniowe z syropem i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 60
Placki dyniowe z syropem i orzechami
fot. nblxer (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni makaronowej
  • 200 ml syropu klonowego
  • 100 g łuskanych orzechów pecan
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć go do miski, wsypać do niego mąkę, cukier, mielone goździki i wbić jajko. Całość wymieszać i przełożyć łyżką na mocno rozgrzany olej na patelni. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na talerz. Posypać je łuskanymi orzechami pecan i polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów