Placki dyniowe z syropem i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1094
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni makaronowej
- 200 ml syropu klonowego
- 100 g łuskanych orzechów pecan
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć go do miski, wsypać do niego mąkę, cukier, mielone goździki i wbić jajko. Całość wymieszać i przełożyć łyżką na mocno rozgrzany olej na patelni. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na talerz. Posypać je łuskanymi orzechami pecan i polać syropem klonowym.
Komentarze (1)
Superanckie odrazu miałam na nie ochotę a za niedługo będę je robiła