Beza kawowa z kremem i wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1148
Składniki:
- Beza:
- 180 g cukru pudru
- 4 białka jaj
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonej kawy
- Krem:
- 500 ml mleka 2%
- 150 g masła
- 150 g budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka jaj
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- Ponadto:
- 4 wiśnie koktajlowe
- 2 łyżeczki tartej, gorzkiej czekolady
Opis przygotowania:
Przygotować bezy: białka jaj przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder, mieloną kawę i razem ubić mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu wlać do tego sok z cytryny i ponownie dobrze ubić mikserem. Następnie ubitą pianę przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120°C i piec jeszcze przez 20 minut, a następnie wyłączyć piekarnik, przestudzić bez i wyłożyć je na talerz.
Przygotować krem: 250 ml mleka przelać do rondla, wsypać do niego mąkę, budyń, cukier i dodać żółtka jaj. Składniki te zmiksować mikserem na jednolitą masę. Pozostałe 250 ml mleka zagotować w kolejnym rondlu, po czym przelać do niego zmiksowane składniki. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć ją z ognia i zmiksować z masłem. Wszystko przestudzić, a potem przełożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej bezy.
Wszystko posypać tartą, gorzką czekoladą i udekorować wiśniami koktajlowymi.
Przygotować krem: 250 ml mleka przelać do rondla, wsypać do niego mąkę, budyń, cukier i dodać żółtka jaj. Składniki te zmiksować mikserem na jednolitą masę. Pozostałe 250 ml mleka zagotować w kolejnym rondlu, po czym przelać do niego zmiksowane składniki. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć ją z ognia i zmiksować z masłem. Wszystko przestudzić, a potem przełożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej bezy.
Wszystko posypać tartą, gorzką czekoladą i udekorować wiśniami koktajlowymi.
Komentarze (0)