Beza kawowa z kremem i wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 940
Beza kawowa z kremem i wiśniami
fot. Alex9500 (elements.envto.com)

Składniki:

  • Beza:
  • 180 g cukru pudru
  • 4 białka jaj
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonej kawy
  • Krem:
  • 500 ml mleka 2%
  • 150 g masła
  • 150 g budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka jaj
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • Ponadto:
  • 4 wiśnie koktajlowe
  • 2 łyżeczki tartej, gorzkiej czekolady

Opis przygotowania:

Przygotować bezy: białka jaj przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder, mieloną kawę i razem ubić mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu wlać do tego sok z cytryny i ponownie dobrze ubić mikserem. Następnie ubitą pianę przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120°C i piec jeszcze przez 20 minut, a następnie wyłączyć piekarnik, przestudzić bez i wyłożyć je na talerz.

Przygotować krem: 250 ml mleka przelać do rondla, wsypać do niego mąkę, budyń, cukier i dodać żółtka jaj. Składniki te zmiksować mikserem na jednolitą masę. Pozostałe 250 ml mleka zagotować w kolejnym rondlu, po czym przelać do niego zmiksowane składniki. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć ją z ognia i zmiksować z masłem. Wszystko przestudzić, a potem przełożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej bezy.

Wszystko posypać tartą, gorzką czekoladą i udekorować wiśniami koktajlowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów