Ciasto drożdżowe z wiśniami i kremem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1569
Składniki:
- Ciasto:
- 150 ml letniego mleka
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 16 g cukru waniliowego
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 0,5 szklanki cukru
- Krem:
- 500 ml śmietany 32%
- 300 ml ajerkoniaku (Advocaat)
- 50 g cukru pudru
- 5 łyżek zimnej wody
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- Ponadto:
- 400 g konfitury z wiśni
- 3 łyżki kakao
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je połową letniego mleka, po czym wsypać do nich 1 łyżeczkę cukru, rozmieszać i odstawić to na 5 minut w ciepłe miejsce. Drugą połowę mleka przelać do kolejnego rondla, dodać do niego masło i rozpuścić je na małym ogniu na płynną masę. Jajka roztrzepać widelcem z cukrem waniliowym w misce. Mąkę przesypać do kolejnej miski, wymieszać ją z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i wlać do tego roztrzepane jajka oraz roztarte wcześniej drożdże. Z całości wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto na blasze do pieczenia nałożyć konfiturę wiśniową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: żelatynę spożywczą namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Namoczoną żelatynę przelać do rondla, postawić na małym ogniu i ciągle mieszając wlać do niej ajerkoniak, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę I dodać ją do całości. Wszystko Zmiksować mikserem i nałożyć na upieczone wcześniej ciasto.
Wszystko posypać kakao i wstawić do lodówki.
Przygotować krem: żelatynę spożywczą namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Namoczoną żelatynę przelać do rondla, postawić na małym ogniu i ciągle mieszając wlać do niej ajerkoniak, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę I dodać ją do całości. Wszystko Zmiksować mikserem i nałożyć na upieczone wcześniej ciasto.
Wszystko posypać kakao i wstawić do lodówki.
Komentarze (0)