Ciasto drożdżowe z wiśniami i kremem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 31
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kremem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 0,5 szklanki cukru
  • Krem:
  • 500 ml śmietany 32%
  • 300 ml ajerkoniaku (Advocaat)
  • 50 g cukru pudru
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Ponadto:
  • 400 g konfitury z wiśni
  • 3 łyżki kakao

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je połową letniego mleka, po czym wsypać do nich 1 łyżeczkę cukru, rozmieszać i odstawić to na 5 minut w ciepłe miejsce. Drugą połowę mleka przelać do kolejnego rondla, dodać do niego masło i rozpuścić je na małym ogniu na płynną masę. Jajka roztrzepać widelcem z cukrem waniliowym w misce. Mąkę przesypać do kolejnej miski, wymieszać ją z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i wlać do tego roztrzepane jajka oraz roztarte wcześniej drożdże. Z całości wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto na blasze do pieczenia nałożyć konfiturę wiśniową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: żelatynę spożywczą namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Namoczoną żelatynę przelać do rondla, postawić na małym ogniu i ciągle mieszając wlać do niej ajerkoniak, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę I dodać ją do całości. Wszystko Zmiksować mikserem i nałożyć na upieczone wcześniej ciasto.

Wszystko posypać kakao i wstawić do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów