Placki z jagodami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1008
Placki z jagodami
fot. orijinal (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 50 g kaszy manny
  • 50 g masła
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki suszonych jagód
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki suszonych drożdży
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Suszone jagody sparzyć wrzącą wodą na sicie. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z kaszą manną, cukrem, szczyptą soli i suszonymi drożdżami. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodać sparzone wcześniej jagody, całość jeszcze raz wyrobić ręcznie i podzielić je na równe kawałki, które następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Masło stopić na rozgrzanej patelni wraz z olejem, po czym dodać do tego rozwałkowane ciasto. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów