Placki z jagodami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1008
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 50 g kaszy manny
- 50 g masła
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki suszonych jagód
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki suszonych drożdży
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Suszone jagody sparzyć wrzącą wodą na sicie. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z kaszą manną, cukrem, szczyptą soli i suszonymi drożdżami. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodać sparzone wcześniej jagody, całość jeszcze raz wyrobić ręcznie i podzielić je na równe kawałki, które następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Masło stopić na rozgrzanej patelni wraz z olejem, po czym dodać do tego rozwałkowane ciasto. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)