Chłodnik warzywny po bułgarsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 466
Chłodnik warzywny po bułgarsku
fot. macchi (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 4 mini kukurydze z puszki
  • 3 pomidory
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 brokuł
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, włożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuła odcedzić. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, lekko ją przyrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć ją z patelni. Do wazy wlać jogurt naturalny, oliwę z oliwek i kukurydzę wraz z zalewą. Składniki dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, dodać do tego pokrojone w plastry pomidory, mini kukurydze, zieloną paprykę chili i przyrumienioną czerwoną paprykę. Całość posypać natką zielonej pietruszki, udekorować ugotowanym brokułem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów