Chłodnik warzywny po bułgarsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 466
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 4 mini kukurydze z puszki
- 3 pomidory
- 2 zielone papryki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 brokuł
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, włożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuła odcedzić. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, lekko ją przyrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć ją z patelni. Do wazy wlać jogurt naturalny, oliwę z oliwek i kukurydzę wraz z zalewą. Składniki dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, dodać do tego pokrojone w plastry pomidory, mini kukurydze, zieloną paprykę chili i przyrumienioną czerwoną paprykę. Całość posypać natką zielonej pietruszki, udekorować ugotowanym brokułem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)