Banany z boczkiem, masłem orzechowym i cebulą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2283
Składniki:
- 300 g masła orzechowego
- 4 banany
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ nabić na patyczki szaszłykowe. Wysmarować je masłem orzechowym i obwinąć plastrami wędzonego boczku. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszkloną cebulę oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do niej pozostałe masło orzechowe, wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do nabite wcześniej składniki na patyczki szaszłykowe. Całość przykryć i smażyć do chwili, aż boczek dobrze się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać składników na talerzu.
Komentarze (0)