Buraki pieczone z serem i jagodami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2229
Buraki pieczone z serem i jagodami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g sera brie
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 buraki czerwone
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 szklanka jagód
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Buraki, miętę oraz jagody umyć i osączyć z wody. Następnie buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, oprószyć pieprzem oraz solą i przedłożyć do żaroodpornych talerzy. Nałożyć na nie pokrojony w plastry ser brie i posypać jagodami. Całość zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu rozpuszczenia się sera. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać w naczyniach, w których się zapiekały. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów