Buraki pieczone z serem i jagodami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2229
Składniki:
- 25 g sera brie
- 4 listki świeżej mięty
- 2 buraki czerwone
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- 1 szklanka jagód
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Buraki, miętę oraz jagody umyć i osączyć z wody. Następnie buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, oprószyć pieprzem oraz solą i przedłożyć do żaroodpornych talerzy. Nałożyć na nie pokrojony w plastry ser brie i posypać jagodami. Całość zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu rozpuszczenia się sera. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać w naczyniach, w których się zapiekały. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)