Sernik gotowany
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2825
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła, najlepiej niesolonego
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru - w zależności od tego, czy chcesz bardziej czy mniej słodki
- Cukier waniliowy albo aromat
- Czekolada do stopienia - 1 tabliczka
- Ewentualnie 100 rodzynek
- Ewentualnie dowolny mocny alkohol - ok 1/2 szklanki
- Ewentualnie płatki migdałowe/orzechy/wiórki kokosowe/posypka cukrowa/starta biała czekolada do dekoracji
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz czekolady, biszkoptów, rodzynek, alkoholu i ewentualnej posypki pakujesz do garnka i na małym ogniu bardzo powolutku doprowadzasz do gotowania cały czas bardzo energicznie mieszając albo najlepiej miksując mikserem. To jest jedyny myk w tym przepisie - nie można się śpieszyć i nie można przestać mieszać, bo przypala się migiem. Jak już zacznie ?mrugać?, bo wrzeniem tego nie można nazwać, odstawiasz z ognia, dodajesz rodzynki (mogą być namoczone wcześniej w alkoholu).
Na dno tortownicy układasz namoczone w alkoholu - tym po rodzynkach - biszkopty, na to wykładasz masę serową, polewasz stopioną czekoladą, gorzką albo mleczną, jak chcesz. Ja posypuję płatkami migdałowymi, ale można innymi orzechami, wiórkami kokosowymi, posypką cukrową, startą białą czekoladą albo niczym.
3-4 godziny w lodówce.
Na dno tortownicy układasz namoczone w alkoholu - tym po rodzynkach - biszkopty, na to wykładasz masę serową, polewasz stopioną czekoladą, gorzką albo mleczną, jak chcesz. Ja posypuję płatkami migdałowymi, ale można innymi orzechami, wiórkami kokosowymi, posypką cukrową, startą białą czekoladą albo niczym.
3-4 godziny w lodówce.
Komentarze (0)