Placki z dyni i fasoli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2433
Składniki:
- 1 dynia do 1,2 kg
- 30 g białej fasoli
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Fasolę namoczyć na 4 godziny, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować. Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ zetrzeć na drobnej tarce. Do startej dyni wbić jajka, dodać mąkę, zmiksowaną fasolę, cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować ręcznie okrągłe placuszki i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni z obu stron na rumiany kolor. Następnie osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)