Placki z dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4816
Składniki:
- 1/2 kg dyni
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki twarogu
- 1/2 łyżeczki przypraw do zupy
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Opis przygotowania:
Dynie umyć, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, dodać 6 łyżek wody i dusić pod przykryciem na patelni około 10 minut. Gdy dynia jest już miękka należy ją zmiksować razem z twarogiem. Po zmiksowaniu dodajemy jajko, mąkę, przyprawę do zupy, 3 łyżki wody, sól, pieprz i wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolita masa. Następnie należy rozgrzać tłuszcz na patelni i wyłożyć na niego masę formując małe placki. Placki smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawać na gorąco polane śmietaną lub z duszonymi pieczarkami.
Komentarze (0)