Placki z fasoli i jarmużu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1410
Składniki:
- 400 g fasoli mung
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 pęczek jarmużu
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Jarmuż umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Fasolę mung opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie zmiksować ją mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej fasoli wsypać mąkę, wbić jajko, dodać pokrojony wcześniej jarmuż, wsypać szczyptę mielonego czarnego pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Uformować z tego płaskie kotlety ręcznie. Kotlety obtoczyć bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)