Placki z fasoli i jarmużu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1410
Placki z fasoli i jarmużu
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g fasoli mung
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Jarmuż umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Fasolę mung opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie zmiksować ją mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej fasoli wsypać mąkę, wbić jajko, dodać pokrojony wcześniej jarmuż, wsypać szczyptę mielonego czarnego pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Uformować z tego płaskie kotlety ręcznie. Kotlety obtoczyć bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów