Pasta z buraków, ciecierzycy i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2063
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 100 g białego sera halloumi,
- 4 buraczki czerwone
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę zalać 3 szklankami wody i moczyć ją przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na małe kawałki do miski. Ser pokruszyć na małe kawałki. Następnie ser, buraczki oraz ciecierzycę przełożyć razem do miksera, oprószyć składniki mieloną papryką chili, kminkiem, kozieradką i suszoną kolendrą. Czosnek obrać ze skory, pokroić na kawałki i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miski i wstawić na 30 minut do lodówki. Po czym wyciągnąć je i podawać do spożycia.
Komentarze (0)