Babeczki UFO
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2090
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki maślanki
- szczypta soli
- Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- kilka kropek zielonego barwnika spożywczego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dekoracja:
- 200 g cukierków M&M's
- 6 okrągłych lizaków cytrynowych
- 5 małych kieliszków jednorazowych
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wlać do tego maślankę, wbić jajka, dodać masło, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowaną masę przełożyć do papilotek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać 3 krople barwnika spożywczego, wlać ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem.
Zmiksowane składniki wyłożyć na upieczone wcześniej babeczki. Całość udekorować cukierkami M&M's, lizakami cytrynowymi i nakryć kieliszkiem jednorazowym. Gotowe podawać do spożycia po 15 minutach od wyłożenia kremem.
Przygotować krem: śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać 3 krople barwnika spożywczego, wlać ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem.
Zmiksowane składniki wyłożyć na upieczone wcześniej babeczki. Całość udekorować cukierkami M&M's, lizakami cytrynowymi i nakryć kieliszkiem jednorazowym. Gotowe podawać do spożycia po 15 minutach od wyłożenia kremem.
Komentarze (0)