Placki z cukinii z jogurtem i koperkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1601
Placki z cukinii z jogurtem i koperkiem
fot. veganheathen / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • Placki:
  • 3 male zielone cukinie
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka pokrojonego zielonego koperku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Cukinie umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki do miski. Przygotować placki: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej wcześniej cukinii. Dodać do tego pokrojony drobno zielony koperek. Następnie mleko kokosowe przelać do kubka, wsypać do niego mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Wymieszanymi składnikami zalać całość w misce. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać, po czym łyżką przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Jogurt naturalny wymieszać z mieloną papryką chili i polać tym potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów