Placki z cukinii z jogurtem i koperkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1601
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- olej słonecznikowy do smażenia
- Placki:
- 3 male zielone cukinie
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka pokrojonego zielonego koperku
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Cukinie umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki do miski. Przygotować placki: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej wcześniej cukinii. Dodać do tego pokrojony drobno zielony koperek. Następnie mleko kokosowe przelać do kubka, wsypać do niego mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Wymieszanymi składnikami zalać całość w misce. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać, po czym łyżką przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Jogurt naturalny wymieszać z mieloną papryką chili i polać tym potrawę.
Komentarze (0)