Curry z kurczaka i batatów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2208
Składniki:
- 400 ml mleko kokosowego
- 3 łyżki oleju
- 2 bataty
- 2 szklanki wody
- 2 marchewki
- 2 duże bataty
- 2 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Bataty dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i pokroić je w plastry o grubości 1 cm. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej bataty, oprószyć je curry, kurkumą i smażyć do chwili, aż lekko się przyrumienią. Wtedy dodać do nich udka z kurczaka i smażyć przez 40 sekund. Wlać do tego mleko kokosowe i wodę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sosem sojowym, cukrem, a następnie dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia, przelać na talerz i posypać natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)