Curry z kurczaka i batatów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2208
Curry z kurczaka i batatów
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleko kokosowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 bataty
  • 2 szklanki wody
  • 2 marchewki
  • 2 duże bataty
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Bataty dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i pokroić je w plastry o grubości 1 cm. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej bataty, oprószyć je curry, kurkumą i smażyć do chwili, aż lekko się przyrumienią. Wtedy dodać do nich udka z kurczaka i smażyć przez 40 sekund. Wlać do tego mleko kokosowe i wodę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sosem sojowym, cukrem, a następnie dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia, przelać na talerz i posypać natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów