Placki z cukinii z serem i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1299
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 młode cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki tartego sera Gouda
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Cukinię oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Cukinie obrać ze skóry, zetrzeć na do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i odcisnąć z niej nadmiar soku. Następnie do odciśniętej cukinii dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, wbić 2 jajka, wsypać mąkę oraz tarty ser Gouda. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dwa jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody i dodać do potrawy. Wszystko posypać szczypiorkiem.
Komentarze (0)