Placki z cukinii z serem i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1040
Placki z cukinii z serem i jajkami
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 młode cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki tartego sera Gouda
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Cukinię oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Cukinie obrać ze skóry, zetrzeć na do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i odcisnąć z niej nadmiar soku. Następnie do odciśniętej cukinii dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, wbić 2 jajka, wsypać mąkę oraz tarty ser Gouda. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dwa jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody i dodać do potrawy. Wszystko posypać szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów