Placki ryżowe z serem i marchewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1587
Składniki:
- 150 g sera Gouda w plastrach
- 4 marchewki
- 2,5 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Ser pokroić w cienką słomkę. Marchew obrać ze skory, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowana odcedzić i pokroić w cienkie krążki. Mąkę ryżową przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe części, dodać do nich ugotowane krążki marchewki i uformować z całości płaskie kotlety. Przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy na jedną przyrumienioną stronę dodać pokrojony wcześniej ser i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)