Kulki ryżowe z serem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3195
Składniki:
- 10 dag tartego sera mozzarella
- 5 dag suszonych pomidorów
- 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 szklanki ryżu
- 2 cebule
- 1 łyżka mielonej bazylii
- natka zielonej pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać bulionem warzywnym, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ryżu. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, pokroić w kostkę i połączyć ze składnikami. Dodać do tego tarty ser mozzarella, pokrojoną natkę pietruszki (część pozostawić do posypania potrawy) i mieloną bazylię. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i uformować ręcznie małe kulki. Następnie rozgrzać tyle oleju na patelni, aby sięgał do włożonych do niego kulek. Po czym smażyć kulki na rumiany kolor z obu stron. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać pozostawioną natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)