Kulki ryżowe z serem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3195
Kulki ryżowe z serem i pomidorami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 dag tartego sera mozzarella
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mielonej bazylii
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać bulionem warzywnym, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ryżu. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, pokroić w kostkę i połączyć ze składnikami. Dodać do tego tarty ser mozzarella, pokrojoną natkę pietruszki (część pozostawić do posypania potrawy) i mieloną bazylię. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i uformować ręcznie małe kulki. Następnie rozgrzać tyle oleju na patelni, aby sięgał do włożonych do niego kulek. Po czym smażyć kulki na rumiany kolor z obu stron. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać pozostawioną natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów