Placki ryżowe z sałatką warzywną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1307
Składniki:
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki oleju
- 2 czarne oliwki w zalewie
- 2 łyżki sosu chili ananasem Tao Tao
- 1 zielony ogórek
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 limonka
- sól
- pieprz biały
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dymkę ze szczypiorkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonego ogórka. Wlać do tego jogurt, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Rzodkiewki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wlać do niej mleko kokosowe, wsypać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Przelać je chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do składników na talerzu i wysmarować je sosem chili.
Wszystko udekorować pokrojoną limonką i osączonymi z zalewy czarnymi oliwkami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wlać do niej mleko kokosowe, wsypać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Przelać je chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do składników na talerzu i wysmarować je sosem chili.
Wszystko udekorować pokrojoną limonką i osączonymi z zalewy czarnymi oliwkami.
Komentarze (0)