Placki ryżowe z sałatką warzywną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1307
Placki ryżowe z sałatką warzywną
fot. goblinbox_(queen_of_ad_hoc_bento) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 rzodkiewek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czarne oliwki w zalewie
  • 2 łyżki sosu chili ananasem Tao Tao
  • 1 zielony ogórek
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 limonka
  • sól
  • pieprz biały
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dymkę ze szczypiorkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonego ogórka. Wlać do tego jogurt, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Rzodkiewki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników na talerzu.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wlać do niej mleko kokosowe, wsypać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Przelać je chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do składników na talerzu i wysmarować je sosem chili.

Wszystko udekorować pokrojoną limonką i osączonymi z zalewy czarnymi oliwkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów