Kotlety słonecznikowo-owsiane
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2008
Składniki:
- 2 korniszony
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 awokado
- Kotlety:
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki owsa
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki łuskanego słoneczniku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryczka chili
- sól
Opis przygotowania:
Awokado oraz papryczkę chili umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki i wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno.
Przygotować kotlety: owies opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć go do miksera. Do owsa w mikserze wsypać słonecznik łuskany, suszony tymianek, dodać pokrojoną wcześniej papryczkę chili i wlać olej. Następnie składniki w mikserze dobrze zmiksować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną dodać do zmiksowanych składników. Całość dobrze wymieszać i uformować ręcznie z tego małe kotlety. Smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni i dodać do awokado na talerzu.
Korniszony pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Gotową potrawę podawać z pikantnym keczupem.
Przygotować kotlety: owies opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć go do miksera. Do owsa w mikserze wsypać słonecznik łuskany, suszony tymianek, dodać pokrojoną wcześniej papryczkę chili i wlać olej. Następnie składniki w mikserze dobrze zmiksować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną dodać do zmiksowanych składników. Całość dobrze wymieszać i uformować ręcznie z tego małe kotlety. Smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni i dodać do awokado na talerzu.
Korniszony pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Gotową potrawę podawać z pikantnym keczupem.
Komentarze (1)
Hmmmm... Wygląda ciekawie. Trzeba będzie spróbować :)