Kotlety słonecznikowo-owsiane

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1752
Kotlety słonecznikowo-owsiane
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 korniszony
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 awokado
  • Kotlety:
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki owsa
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki łuskanego słoneczniku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • sól

Opis przygotowania:

Awokado oraz papryczkę chili umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki i wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno.

Przygotować kotlety: owies opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć go do miksera. Do owsa w mikserze wsypać słonecznik łuskany, suszony tymianek, dodać pokrojoną wcześniej papryczkę chili i wlać olej. Następnie składniki w mikserze dobrze zmiksować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną dodać do zmiksowanych składników. Całość dobrze wymieszać i uformować ręcznie z tego małe kotlety. Smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni i dodać do awokado na talerzu.

Korniszony pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Gotową potrawę podawać z pikantnym keczupem.

Komentarze (1)

Hmmmm... Wygląda ciekawie. Trzeba będzie spróbować :)

Podobne przepisy

Więcej przepisów