Płatki owsiane z jajkiem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1919
Płatki owsiane z jajkiem i boczkiem
fot. bhofack2 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków papryki chili
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, odsączyć z wody i pokroić na kawałki. Płatki owsiane opłukać pod bieżącą wodą, przesypać je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i gotować je przez 2 minuty. Po ugotowaniu odcedzić z nadmiaru wody i przełożyć je do miski. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć go z patelni i dodać do płatków owsianych w misce. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do składników w misce. Całość posypać suszonymi płatkami chili i świeżym szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów