Płatki owsiane z jajkiem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1919
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków papryki chili
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, odsączyć z wody i pokroić na kawałki. Płatki owsiane opłukać pod bieżącą wodą, przesypać je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i gotować je przez 2 minuty. Po ugotowaniu odcedzić z nadmiaru wody i przełożyć je do miski. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć go z patelni i dodać do płatków owsianych w misce. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do składników w misce. Całość posypać suszonymi płatkami chili i świeżym szpinakiem.
Komentarze (0)