Omlet z kotletem, ryżem, kukurydzą i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2011
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 20 g wędzonego boczku
- 4 kotlety schabowe z kością
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki ryżu kleistego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami i moczyć przez 2 godziny. Kukurydzę osączyć z zalewy. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Kotlety schabowe umyć, osączyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać odcedzony ryż, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Do smażonego ryżu dodać pokrojony wcześniej boczek i osączoną z zalewy kukurydzę, po czym wymieszać i smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do usmażonych kotletów na talerzu. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać mleko i roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)