Omlet z kotletem, ryżem, kukurydzą i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2011
Omlet z kotletem, ryżem, kukurydzą i boczkiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ryżu kleistego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami i moczyć przez 2 godziny. Kukurydzę osączyć z zalewy. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Kotlety schabowe umyć, osączyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać odcedzony ryż, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Do smażonego ryżu dodać pokrojony wcześniej boczek i osączoną z zalewy kukurydzę, po czym wymieszać i smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do usmażonych kotletów na talerzu. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać mleko i roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów