Bastela - marokańskie ciasto z kurczakiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1695
Bastela - marokańskie ciasto z kurczakiem
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g mrożonego ciasto filo
  • 6 migdałów do dekoracji
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 80 g mielonych migdałów
  • 80 g posiekanych drobno daktyli bez pestek
  • 30 g masła
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka wody kwiatu z pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanej drobno skórki pomarańczowej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozmrozić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy do pieczenia. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego ćwiartki z kurczaka. Smażyć z obu stron do chwili, aż się zarumieni. Wtedy ściągnąć go z patelni i obrać z kości. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek z cebulą. Do zeszklonych składników dodać obrane mięso z kości kurczaka, wlać bulion drobiowy i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.

Całość gotować do miękkości mięsa, po czym z gotowanego wywaru odlać połowę, a do pozostałego z kurczakiem wbić jajka, wsypać mielone migdały, posiekane daktyle, natkę zielonej pietruszki, szczyptę suszonego szafranu, pieprz, sól, skórkę pomarańczową i wlać wodę z pomarańczy. Całość mieszać, aż powstanie gęsta masa i ściągnąć ją z ognia. Następnie wszystko nałożyć na ciasto filo w blasze do pieczenia, po czym górę również przykryć ciastem filo. Górę wysmarować roztrzepanym jajkiem, wyłożyć migdałami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów