Bastela - marokańskie ciasto z kurczakiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2040
Składniki:
- 400 g mrożonego ciasto filo
- 6 migdałów do dekoracji
- 1 jajko
- Farsz:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 80 g mielonych migdałów
- 80 g posiekanych drobno daktyli bez pestek
- 30 g masła
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka wody kwiatu z pomarańczy
- 1 łyżka posiekanej drobno skórki pomarańczowej
- sól
- pieprz świeżo mielony
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozmrozić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy do pieczenia. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego ćwiartki z kurczaka. Smażyć z obu stron do chwili, aż się zarumieni. Wtedy ściągnąć go z patelni i obrać z kości. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek z cebulą. Do zeszklonych składników dodać obrane mięso z kości kurczaka, wlać bulion drobiowy i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.
Całość gotować do miękkości mięsa, po czym z gotowanego wywaru odlać połowę, a do pozostałego z kurczakiem wbić jajka, wsypać mielone migdały, posiekane daktyle, natkę zielonej pietruszki, szczyptę suszonego szafranu, pieprz, sól, skórkę pomarańczową i wlać wodę z pomarańczy. Całość mieszać, aż powstanie gęsta masa i ściągnąć ją z ognia. Następnie wszystko nałożyć na ciasto filo w blasze do pieczenia, po czym górę również przykryć ciastem filo. Górę wysmarować roztrzepanym jajkiem, wyłożyć migdałami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Całość gotować do miękkości mięsa, po czym z gotowanego wywaru odlać połowę, a do pozostałego z kurczakiem wbić jajka, wsypać mielone migdały, posiekane daktyle, natkę zielonej pietruszki, szczyptę suszonego szafranu, pieprz, sól, skórkę pomarańczową i wlać wodę z pomarańczy. Całość mieszać, aż powstanie gęsta masa i ściągnąć ją z ognia. Następnie wszystko nałożyć na ciasto filo w blasze do pieczenia, po czym górę również przykryć ciastem filo. Górę wysmarować roztrzepanym jajkiem, wyłożyć migdałami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)