Marokańskie pierniczki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2132
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
- 1 łyżka ziarenek sezamu
Opis przygotowania:
Ubij na puszystą masę 3 jajka z cukrem. Dodaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól oraz cynamon. Na koniec dodaj posiekane orzechy, migdały oraz owoce. Wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Z każdej części uformuj wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułóż wałki na natłuszczonej blaszce. Rozmąć ostatnie jajko. Posmaruj ciasto. Posyp sezamem. Piecz 20 minut w temp. 175 st. C. Gotowe ciasto przestudź. Pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze, piecz jeszcze 15 minut.
Komentarze (0)