Marokańskie pierniczki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2132

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
  • 1 łyżka ziarenek sezamu

Opis przygotowania:

Ubij na puszystą masę 3 jajka z cukrem. Dodaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól oraz cynamon. Na koniec dodaj posiekane orzechy, migdały oraz owoce. Wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Z każdej części uformuj wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułóż wałki na natłuszczonej blaszce. Rozmąć ostatnie jajko. Posmaruj ciasto. Posyp sezamem. Piecz 20 minut w temp. 175 st. C. Gotowe ciasto przestudź. Pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze, piecz jeszcze 15 minut.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów