Awokado z jajkami i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2147
Składniki:
- 6 pomidorków cherry
- 3 łyżki oleju
- 2 dojrzale awokado
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 jajka
- 1 żółta, młoda cukinia
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- szczypta mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć ją na sito, sparzyć wrzącą wodą, oprószyć szczyptą soli oraz cukrem i dokładnie wymieszać. Pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę. Cukinię pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej paprykę i cukinię. Składniki na patelni oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Do smażonych składników dodać pokrojone pomidorki, doprawić je do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z kapustą czerwoną i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować pokrojonym awokado i oprószyć szczyptą pieprzu oraz mielonej papryki chili.
Komentarze (0)