Awokado z jajkami i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2147
Awokado z jajkami i warzywami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 jajka
  • 1 żółta, młoda cukinia
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonej papryki chili

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć ją na sito, sparzyć wrzącą wodą, oprószyć szczyptą soli oraz cukrem i dokładnie wymieszać. Pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę. Cukinię pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej paprykę i cukinię. Składniki na patelni oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Do smażonych składników dodać pokrojone pomidorki, doprawić je do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z kapustą czerwoną i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować pokrojonym awokado i oprószyć szczyptą pieprzu oraz mielonej papryki chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów