Rolada z indyka, omletu i szpinaku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2450
Rolada z indyka, omletu i szpinaku
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z indyka
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • Na omlet:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Piersi z indyka umyć, osączyć z wody, rozbić tłuczkiem, przełożyć na stolnicę, wysmarować pikantnym keczupem z jednej strony i oprószyć solą oraz pieprzem.

Przygotować omlet. jajka wbić do miski i roztrzepać z mąką i mlekiem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane keczupem piersi indyka.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Szpinak rozmrozić i dodać do zeszklonej cebuli. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać tarta gałkę muszkatołową, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do składników z mięsem.

Następnie wszystko zawinąć w rulon, obwiązać dratwą, przełożyć do brytfanki i skropić 2 łyżkami pozostałej oliwy. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości mięsa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów