Rolada z indyka, omletu i szpinaku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2724
Składniki:
- 4 piersi z indyka
- 250 g mrożonego szpinaku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- Na omlet:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Piersi z indyka umyć, osączyć z wody, rozbić tłuczkiem, przełożyć na stolnicę, wysmarować pikantnym keczupem z jednej strony i oprószyć solą oraz pieprzem.
Przygotować omlet. jajka wbić do miski i roztrzepać z mąką i mlekiem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane keczupem piersi indyka.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Szpinak rozmrozić i dodać do zeszklonej cebuli. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać tarta gałkę muszkatołową, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do składników z mięsem.
Następnie wszystko zawinąć w rulon, obwiązać dratwą, przełożyć do brytfanki i skropić 2 łyżkami pozostałej oliwy. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości mięsa.
Przygotować omlet. jajka wbić do miski i roztrzepać z mąką i mlekiem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane keczupem piersi indyka.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Szpinak rozmrozić i dodać do zeszklonej cebuli. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać tarta gałkę muszkatołową, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do składników z mięsem.
Następnie wszystko zawinąć w rulon, obwiązać dratwą, przełożyć do brytfanki i skropić 2 łyżkami pozostałej oliwy. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości mięsa.
Komentarze (0)