Marokańskie naleśniki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4153
Marokańskie naleśniki
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniego miodu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Opis przygotowania:

Mąkę zmieszać z kaszą manną, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wlać do tego letnią wodę i dodać pokruszone drobno drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki.

Rozgrzać patelnie bez tłuszczu i wlać wyrobione ciasto. Smażyć przez około 3 minuty na średnim ogniu, tylko z jednej strony. W smażonym cieście powinny utworzyć się małe dziurki. Gotowe ściągnąć z ognia i posmarować letnim miodem.

Komentarze (1)

:-) Jasłem te naleśniki dzisiaj na śniadanie , naprawdę są przepyszne. Ja dodaje jeszcze dzem z fig.smacznego

Podobne przepisy

Więcej przepisów