Marokańskie naleśniki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4153
Składniki:
- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki letniego miodu
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdży świeżych
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Mąkę zmieszać z kaszą manną, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wlać do tego letnią wodę i dodać pokruszone drobno drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki.
Rozgrzać patelnie bez tłuszczu i wlać wyrobione ciasto. Smażyć przez około 3 minuty na średnim ogniu, tylko z jednej strony. W smażonym cieście powinny utworzyć się małe dziurki. Gotowe ściągnąć z ognia i posmarować letnim miodem.
Rozgrzać patelnie bez tłuszczu i wlać wyrobione ciasto. Smażyć przez około 3 minuty na średnim ogniu, tylko z jednej strony. W smażonym cieście powinny utworzyć się małe dziurki. Gotowe ściągnąć z ognia i posmarować letnim miodem.
Komentarze (1)
:-) Jasłem te naleśniki dzisiaj na śniadanie , naprawdę są przepyszne. Ja dodaje jeszcze dzem z fig.smacznego