Placki makaronowe z powidłami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1386
Składniki:
- 300 g makaronu nitki
- 200 g powideł śliwkowych
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Makaron nitki wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić i przelać go zimną wodą na sicie.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać z cukrem do jednego rondla, wbić do tego jajko, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nałożyć małymi porcjami ugotowany wcześniej makaron, rozpłaszczyć go łyżką i wlać na niego chochelką przygotowane ciasto.
Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wysmarować powidłami śliwkowymi.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać z cukrem do jednego rondla, wbić do tego jajko, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nałożyć małymi porcjami ugotowany wcześniej makaron, rozpłaszczyć go łyżką i wlać na niego chochelką przygotowane ciasto.
Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wysmarować powidłami śliwkowymi.
Komentarze (0)