Placki makaronowe z powidłami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1182
Placki makaronowe z powidłami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu nitki
  • 200 g powideł śliwkowych
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Makaron nitki wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić i przelać go zimną wodą na sicie.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać z cukrem do jednego rondla, wbić do tego jajko, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nałożyć małymi porcjami ugotowany wcześniej makaron, rozpłaszczyć go łyżką i wlać na niego chochelką przygotowane ciasto.

Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wysmarować powidłami śliwkowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów