Pyzy z powidłami śliwkowymi i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2484
Pyzy z powidłami śliwkowymi i sezamem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 3 łyżki sezamu
  • sól

Opis przygotowania:

Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry i przemielić przez maszynkę do mięsa. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć nadmiar wody i dodać do przemielonych ziemniaków. Dodać do tego mąkę ziemniaczaną, jajko i wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować kulki, następnie rozciąć nożem środek, nałożyć łyżką powidło śliwkowe, lekko zlepić i wrzucić na gotująca się wodę. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć i obtoczyć na gorąco w sezamie i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów