Pyzy z powidłami śliwkowymi i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2696
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 3 łyżki sezamu
- sól
Opis przygotowania:
Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry i przemielić przez maszynkę do mięsa. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć nadmiar wody i dodać do przemielonych ziemniaków. Dodać do tego mąkę ziemniaczaną, jajko i wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować kulki, następnie rozciąć nożem środek, nałożyć łyżką powidło śliwkowe, lekko zlepić i wrzucić na gotująca się wodę. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć i obtoczyć na gorąco w sezamie i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)