Krokiety makaronowe z homarem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1217
Krokiety makaronowe z homarem
fot. CKGolf (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml sosu czosnkowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 g kiełków zielonego groszku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • Na farsz:
  • 400 g mrożonego homara
  • 400 g makaronu penne
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać do miski, wlać do tego mleko, olej, wbić jajo i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu ciasto nabrać chochelką i przelać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Ciasto smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Wtedy ściągnąć je z patelni.

Przygotować nadzienie: mrożone homary rozmrozić, wrzucić je do 1 l gotującej się wody i gotować przez 1,5 minut. Po tym czasie homary odcedzić, obrać je z pancerza, a mięso przełożyć do miski. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać go z mięsem z homara. Następnie wsypać do tego tarty ser Gouda, całość doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem i ponownie dobrze wymieszać. Wszystko wyłożyć łyżką na usmażone wcześniej ciasto.

Całość zawinąć w rulony. Na talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Zawinięte ciasto z nadzieniem namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Gotowe danie udekorować umytymi kiełkami zielonego groszku i podawać z sosem czosnkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów