Krokiety makaronowe z homarem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1217
Składniki:
- 400 ml sosu czosnkowego
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 g kiełków zielonego groszku
- 1 szklanka bułki tartej
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- Na farsz:
- 400 g mrożonego homara
- 400 g makaronu penne
- 2 łyżki tartego sera Gouda
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać do miski, wlać do tego mleko, olej, wbić jajo i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu ciasto nabrać chochelką i przelać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Ciasto smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Wtedy ściągnąć je z patelni.
Przygotować nadzienie: mrożone homary rozmrozić, wrzucić je do 1 l gotującej się wody i gotować przez 1,5 minut. Po tym czasie homary odcedzić, obrać je z pancerza, a mięso przełożyć do miski. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać go z mięsem z homara. Następnie wsypać do tego tarty ser Gouda, całość doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem i ponownie dobrze wymieszać. Wszystko wyłożyć łyżką na usmażone wcześniej ciasto.
Całość zawinąć w rulony. Na talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Zawinięte ciasto z nadzieniem namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Gotowe danie udekorować umytymi kiełkami zielonego groszku i podawać z sosem czosnkowym.
Przygotować nadzienie: mrożone homary rozmrozić, wrzucić je do 1 l gotującej się wody i gotować przez 1,5 minut. Po tym czasie homary odcedzić, obrać je z pancerza, a mięso przełożyć do miski. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać go z mięsem z homara. Następnie wsypać do tego tarty ser Gouda, całość doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem i ponownie dobrze wymieszać. Wszystko wyłożyć łyżką na usmażone wcześniej ciasto.
Całość zawinąć w rulony. Na talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Zawinięte ciasto z nadzieniem namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Gotowe danie udekorować umytymi kiełkami zielonego groszku i podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze (0)