Muszle makaronowe zapiekane z serem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 536
Muszle makaronowe zapiekane z serem
fot. Merinka (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu duże muszle (Conchiglioni Rigati)
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera feta
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeża rzymska sałata
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Makaron muszle wrzucić do rondla z 2 l gotującej się, lekko osolonej wody z oliwą z oliwek i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć na stolnicę. Ricottę wymieszać z pokrojoną drobno fetą i mozzarellą, a po wymieszaniu sery przełożyć łyżką do ugotowanego wcześniej makaronu. Muszle z serem przełożyć do brytfanki.

Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i polać tym makaron z serem w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10-15 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów