Muszle makaronowe zapiekane z serem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1459
Składniki:
- 400 g makaronu duże muszle (Conchiglioni Rigati)
- 100 g sera ricotta
- 100 g sera feta
- 100 g sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeża rzymska sałata
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Makaron muszle wrzucić do rondla z 2 l gotującej się, lekko osolonej wody z oliwą z oliwek i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć na stolnicę. Ricottę wymieszać z pokrojoną drobno fetą i mozzarellą, a po wymieszaniu sery przełożyć łyżką do ugotowanego wcześniej makaronu. Muszle z serem przełożyć do brytfanki.
Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i polać tym makaron z serem w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10-15 minut.
Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i polać tym makaron z serem w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 10-15 minut.
Komentarze (0)