Mazurek z powidłami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3564
Mazurek z powidłami
fot. Piotrus (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 dag bakalii

Opis przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej margarynę, 3 żółtka, 1 szklankę cukru pudru, aromat waniliowy i śmietanę. Z podanych produktów zanieść ciasto. Wyrobione ciasto na 1 godz. włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na dwa prostokątne placki. Następnie ułożyć je na blasze i piec około 20 minut w temperaturze około 230 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić, następnie rozsmarować na jednym z placków powidła, a drugim przykryć. Oba placki przycisnąć do siebie, aby się dobrze skleiły. Białka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę, którą należy przełożyć na wierzch ciasta. Kiedy masa zastygnie udekorować ją bakaliami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów