Mazurek z powidłami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3564
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 1 kostka margaryny
- 2,5 szklanki cukru pudru
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 aromat waniliowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 dag bakalii
Opis przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej margarynę, 3 żółtka, 1 szklankę cukru pudru, aromat waniliowy i śmietanę. Z podanych produktów zanieść ciasto. Wyrobione ciasto na 1 godz. włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na dwa prostokątne placki. Następnie ułożyć je na blasze i piec około 20 minut w temperaturze około 230 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić, następnie rozsmarować na jednym z placków powidła, a drugim przykryć. Oba placki przycisnąć do siebie, aby się dobrze skleiły. Białka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę, którą należy przełożyć na wierzch ciasta. Kiedy masa zastygnie udekorować ją bakaliami.
Komentarze (0)