Gniazda makaronowe sosem, serem i śmietaną.
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1561
Składniki:
- 30 g makaronu nitki gniazda
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 20 g tartego sera cheddar
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla w całości (nie łamać go), zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić łyżką cedzakową i osuszyć na ściereczce. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego osuszony makaron. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż lekko się przyrumieni. Wtedy wysmarować go przecierem pomidorowym, oprószyć suszonym oregano oraz tartym serem cheddar i smażyć przez 2 minuty pod przykryciem. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i nałożyć na nie śmietanę kremówkę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)