Gniazda makaronowe sosem, serem i śmietaną.

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1561

Składniki:

  • 30 g makaronu nitki gniazda
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 20 g tartego sera cheddar
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron przełożyć do rondla w całości (nie łamać go), zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić łyżką cedzakową i osuszyć na ściereczce. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego osuszony makaron. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż lekko się przyrumieni. Wtedy wysmarować go przecierem pomidorowym, oprószyć suszonym oregano oraz tartym serem cheddar i smażyć przez 2 minuty pod przykryciem. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i nałożyć na nie śmietanę kremówkę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów