Gnocchi w sosie mącznym ze śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3035
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 gałązki kopru włoskiego
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- Na sos mączny:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka śmietany 12 %
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie przepuścić je przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę, wbić jajko, wsypać szczyptę soli i wyrobić ręcznie ciasto. Z ciasta uformować długi rulon i ostrym nożem pociąć na 2-centymetrowe, ukośne kluski. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, na wrzątek wrzucić pokrojone kluski i gotować przez 2 minuty. Kluski powinny same wypłynąć na wierzch, wtedy odcedzić je przełożyć na talerz.
Przygotować sos mączny: bulion warzywny przelać na rozgrzaną patelnię, dodać mąkę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na kluski. Dwie łyżki śmietany przełożyć do miski, zmiksować, aby powstała piana, po czym szybko przełożyć na potrawę. Całość udekorować gałązkami kopru włoskiego.
Przygotować sos mączny: bulion warzywny przelać na rozgrzaną patelnię, dodać mąkę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na kluski. Dwie łyżki śmietany przełożyć do miski, zmiksować, aby powstała piana, po czym szybko przełożyć na potrawę. Całość udekorować gałązkami kopru włoskiego.
Komentarze (0)