Gnocchi w sosie mącznym ze śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3035
Gnocchi w sosie mącznym ze śmietaną
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 gałązki kopru włoskiego
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • Na sos mączny:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka śmietany 12 %
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie przepuścić je przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę, wbić jajko, wsypać szczyptę soli i wyrobić ręcznie ciasto. Z ciasta uformować długi rulon i ostrym nożem pociąć na 2-centymetrowe, ukośne kluski. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, na wrzątek wrzucić pokrojone kluski i gotować przez 2 minuty. Kluski powinny same wypłynąć na wierzch, wtedy odcedzić je przełożyć na talerz.

Przygotować sos mączny: bulion warzywny przelać na rozgrzaną patelnię, dodać mąkę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na kluski. Dwie łyżki śmietany przełożyć do miski, zmiksować, aby powstała piana, po czym szybko przełożyć na potrawę. Całość udekorować gałązkami kopru włoskiego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów