Placki kukurydziane z tuńczykiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2048
Placki kukurydziane z tuńczykiem
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 5 rzodkiewek
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę i pomidory pokroić w cienką słomkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić do tego jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na małe porcje, po czym z każdej z nich uformować małe placki. Uformowane placki smażyć z obu stron na rumiany kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na tacę. Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć na usmażone placki. Całość posypać pokrojonymi warzywami i owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów