Placki kukurydziane z tuńczykiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2048
Składniki:
- 400 g tuńczyka w zalewie własnej
- 5 rzodkiewek
- 3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 pomidory
- 2 awokado
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę i pomidory pokroić w cienką słomkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić do tego jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na małe porcje, po czym z każdej z nich uformować małe placki. Uformowane placki smażyć z obu stron na rumiany kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na tacę. Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć na usmażone placki. Całość posypać pokrojonymi warzywami i owocami.
Komentarze (0)