Frittata z pomidorami i brokułem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4372
Składniki:
- 10 pomidorków cherry
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 bagietka
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Brokuła podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Jajka wbić do rondla, zalać mlekiem, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i razem roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane przelać do zeszklonej cebuli. Następnie dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła, pokrojone pomidorki i smażyć pod przykryciem do czasu ścięcia się jaj. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem. Bagietkę pokroić na kromki, po czym zrumienić ją na pozostałym oleju na patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)