Frittata z pomidorami i brokułem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4372
Frittata z pomidorami i brokułem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 pomidorków cherry
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 bagietka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Brokuła podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Jajka wbić do rondla, zalać mlekiem, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i razem roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane przelać do zeszklonej cebuli. Następnie dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła, pokrojone pomidorki i smażyć pod przykryciem do czasu ścięcia się jaj. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem. Bagietkę pokroić na kromki, po czym zrumienić ją na pozostałym oleju na patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów