Placki kukurydziane z jajkiem i chorizo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2363
Składniki:
- 4 jaka
- 4 plastry kiełbasy chorizo
- 2 łyżki musztardy Dijon
- garść świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- Na placki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Szpinak oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Przygotować placki: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mąki. Następnie wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i z całości zagnieść ciasto. Uformować z niego kotlety i smażyć je na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i wyłożyć na nie szpinak. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać plastry kiełbasy chorizo i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż się zetną. Wówczas wyciągnąć je z wody i dodać do potrawy. Na koniec dodać musztardę Dijon i podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)