Placki kukurydziane z ziemniakami i papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2265
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Mąkę pszenną wysypać na stolnicę i wymieszać z mąką kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajko, wsypać cukier, wlać mleko i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować placki, po czym przełożyć je na mocno rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Ziemniaki umyć, zalać wodą, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i podzielić na warstwy. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, wrzucić warstwy cebuli i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki oraz paprykę, oprószyć solą i mieloną papryką, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do placków.
Ziemniaki umyć, zalać wodą, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i podzielić na warstwy. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, wrzucić warstwy cebuli i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki oraz paprykę, oprószyć solą i mieloną papryką, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do placków.
Komentarze (0)