Placki kukurydziane na słodko
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7847
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru zwykłego
- sól
- tłuszcz do smażenia
Opis przygotowania:
Z podanych składników tworzymy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Mąki i kaszę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, cukier waniliowy, cukier zwykły i solimy według uznania. Do ciasta wbijamy jajka i olej słonecznikowy. Smażymy.
Można podawać z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.
Można podawać z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.
Komentarze (0)