Placki kurczakowo-kukurydziane z sosem chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1100
Placki kurczakowo-kukurydziane z sosem chili
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 3 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Udka z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i rozdrobnić je na małe kawałeczki do miski. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, natkę zielonej pietruszki, mąkę pszenną, kukurydzianą, wlać olej i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pierzu, dobrze wymieszać i przełożyć łyżką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wszystko smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotowe placki podawać z słodko-kwaśnym sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów