Placki kurczakowo-kukurydziane z sosem chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1100
Składniki:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
- 3 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 udka z kurczaka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 1 jajko
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Udka z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i rozdrobnić je na małe kawałeczki do miski. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, natkę zielonej pietruszki, mąkę pszenną, kukurydzianą, wlać olej i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pierzu, dobrze wymieszać i przełożyć łyżką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wszystko smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotowe placki podawać z słodko-kwaśnym sosem chili.
Komentarze (0)