Deser arbuzowo-kokosowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1822
Deser arbuzowo-kokosowy
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g arbuza
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 120 g wiórek kokosowych
  • 12 kostek lodu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 skórka z limonki do dekoracji
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Arbuza oraz śmietankę kokosową schłodzić w lodówce. Skórkę z limonki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cieniutką słomkę. Ze schłodzonego arbuza wyciąć plastry miąższu o grubości 1 cm. Do pucharków deserowych wrzucić kostki lodu. Śmietanę kokosową przelać do miski, wsypać do niej cukier puder, wiórki kokosowe, wlać ekstrakt waniliowy, zmiksować całość mikserem na sztywną pianę, nałożyć na plastry pokrojonego arbuza i włożyć do pucharków z kostkami lodu. Całość udekorować pokrojoną skórka z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów