Deser arbuzowo-kokosowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1822
Składniki:
- 400 g arbuza
- 200 ml śmietanki kokosowej
- 120 g wiórek kokosowych
- 12 kostek lodu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 skórka z limonki do dekoracji
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Arbuza oraz śmietankę kokosową schłodzić w lodówce. Skórkę z limonki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cieniutką słomkę. Ze schłodzonego arbuza wyciąć plastry miąższu o grubości 1 cm. Do pucharków deserowych wrzucić kostki lodu. Śmietanę kokosową przelać do miski, wsypać do niej cukier puder, wiórki kokosowe, wlać ekstrakt waniliowy, zmiksować całość mikserem na sztywną pianę, nałożyć na plastry pokrojonego arbuza i włożyć do pucharków z kostkami lodu. Całość udekorować pokrojoną skórka z limonki.
Komentarze (0)