Babeczki czekoladowe ze śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2083
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki kakao
- 0,5 kostki masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło stopić w rondlu i lekko przestudzić. Do przestudzonego masła wsypać cukier i razem zmiksować mikserem na puszystą masę. Do zmiksowanej masy dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie kakao wymieszać z wrzącą wodą tak, aby nie było żadnych grudek i przestudzić. W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do zmiksowanych składników, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać powoli wymieszaną wcześniej mąkę, cały czas miksując. Potem wlać do tego przestudzone kakao, całość jeszcze raz dokładnie zmiksować, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały, po czym całość przełożyć do małych foremek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Piec przez 20 minut, potem wyciągnąć, przestudzić i wyciągnąć z foremek. Wyciągnięte babeczki przekroić w poprzek ostrym nożem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę i nałożyć na przekrojone ciasto. Potem wszystko zlepić ze sobą i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)