Palak paneer - indyjski szpinak z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1292
Składniki:
- Na ser paneer:
- 1 l mleka 3,2%
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- Na pastę:
- 100 g świeżego szpinaku
- 8 orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju
- 2 zielone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidorki cherry
- 1 łyżka świeżo tartego imbiru
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki suszonej kozieradki
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamon
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion goździków
- sól
Opis przygotowania:
Mleko przelać do rondla, postawić je na średnim ogniu i zagotować. Po zagotowaniu wlać do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż mleko całkowicie się zsiądzie, tworząc małe grudki. Następnie całość ściągnąć z ognia i przelać na gazę na durszlaku. Całość dokładnie przecedzić, odcisnąć ręcznie z nadmiaru wody, pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz.
Przygotować pastę: szpinak, papryczkę chili oraz pomidorki umyć i odsączyć z wody. Następnie szpinak przełożyć do rondla, zalać go 3 szklankami wrzącej wody, wsypać szczyptę soli i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu szpinak dobrze odcedzić na sicie, przełożyć go na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni, po czym dodać do tego pozbawioną nasion i pokrojoną drobno papryczkę zieloną chili. Składniki te wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodać orzechy nerkowca i smażyć jeszcze przed kolejne 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Następnie rozgrzać mocno 1 łyżkę oleju na patelni. dodać cały kminek, kardamon, mielone goździki, mielony cynamon i smażyć przez 30 sekund. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem ze świeżo tartym imbirem dodać do smażonych przypraw na patelni. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula z czosnkiem się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone drobno pomidorki cherry, wsypać przyprawę garam masala, suszoną kozieradkę, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty, po czym dodać do tego przygotowany wcześniej zmiksowany szpinak.
Całość dobrze wymieszać, ponownie zmiksować mikserem, a następnie ściągnąć z ognia i zalać tym paneer na talerzu.
Przygotować pastę: szpinak, papryczkę chili oraz pomidorki umyć i odsączyć z wody. Następnie szpinak przełożyć do rondla, zalać go 3 szklankami wrzącej wody, wsypać szczyptę soli i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu szpinak dobrze odcedzić na sicie, przełożyć go na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni, po czym dodać do tego pozbawioną nasion i pokrojoną drobno papryczkę zieloną chili. Składniki te wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodać orzechy nerkowca i smażyć jeszcze przed kolejne 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Następnie rozgrzać mocno 1 łyżkę oleju na patelni. dodać cały kminek, kardamon, mielone goździki, mielony cynamon i smażyć przez 30 sekund. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i razem ze świeżo tartym imbirem dodać do smażonych przypraw na patelni. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula z czosnkiem się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone drobno pomidorki cherry, wsypać przyprawę garam masala, suszoną kozieradkę, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty, po czym dodać do tego przygotowany wcześniej zmiksowany szpinak.
Całość dobrze wymieszać, ponownie zmiksować mikserem, a następnie ściągnąć z ognia i zalać tym paneer na talerzu.
Komentarze (0)