Naleśniki gryczane z szynką i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3911
Naleśniki gryczane z szynką i serem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • 30 g sera brie
  • 20 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 20 g gotowego sosu czosnkowego
  • 4 łyżki łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • pęczek rukoli
  • pęczek botwiny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę i botwinę zalać zalać 3 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć pieprzem i przełożyć na talerz. Pomidora pokroić w plastry. Mąkę gryczaną przesypać wraz ze szczyptą soli do miski. Wbić do tego jajko, dodać rozpuszczone masło, wlać mleko i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie wyrobione ciasto wlać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką oliwy i smażyć naleśniki z obu stron do zarumienienia się. Gotowe ściągnąć z ognia i przestudzić. Ser brie pokroić w cienkie plastry i zawinąć plastrami szynk . Zawinięte składniki przełożyć na upieczone naleśniki, po czym wszystko razem zawinąć i dodać do warzyw na talerzu. Następnie dodać do tego sos czosnkowy i całość udekorować plastrem pomidora.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów