Naleśniki gryczane z szynką i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3911
Składniki:
- 300 g mąki gryczanej
- 50 g masła
- 30 g sera brie
- 20 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 20 g gotowego sosu czosnkowego
- 4 łyżki łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 pomidor
- pęczek rukoli
- pęczek botwiny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę i botwinę zalać zalać 3 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć pieprzem i przełożyć na talerz. Pomidora pokroić w plastry. Mąkę gryczaną przesypać wraz ze szczyptą soli do miski. Wbić do tego jajko, dodać rozpuszczone masło, wlać mleko i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie wyrobione ciasto wlać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką oliwy i smażyć naleśniki z obu stron do zarumienienia się. Gotowe ściągnąć z ognia i przestudzić. Ser brie pokroić w cienkie plastry i zawinąć plastrami szynk . Zawinięte składniki przełożyć na upieczone naleśniki, po czym wszystko razem zawinąć i dodać do warzyw na talerzu. Następnie dodać do tego sos czosnkowy i całość udekorować plastrem pomidora.
Komentarze (0)